Annons

”Food, bigger than the plate”Konstnärer och designer tänker till om framtidens mat

Uli Westphal, ”Supernatural”, 2014.
Uli Westphal, ”Supernatural”, 2014. Foto: Uli Westphal

Att det odlas champinjoner på kaffesump från kaféet är bara början. På V&A i London visas serveringsfat av begagnat toapapper och mogna ostar med bakterier från kändisars pubeshår. Allt i en utställning där konstnärer och designer tittar på hur vi äter.

Under strecket
Publicerad

Honey & Bunny (Sonja Stummerer & Martin Hablesreiter), ”Eat art”.

Foto: Daisuke Akita Bild 1 av 4

Ostronskivlingar på Gro’Cycles vertikala champinjonodling, installationsvy på V&A.

Foto: Peter Kelleher/V&A Bild 2 av 4

Urban odling lyfts fram stort i utställningen, bland annat i ”Fallen fruit”, ett projekt som kartlägger fruktträd på offentlig mark. Installationsvy på V&A

Foto: Peter Kelleher/V&A Bild 3 av 4

Christina Agapakis och Sissel Tolaas, ”Selfmade”, installationsvy på V&A.

Foto: Peter Kelleher/V&A Bild 4 av 4

Utställningen ”Food – bigger than the plate” är resultatet av tre års arbete och den öppnade veckan efter det att FN:s vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald publicerade sin rapport om att en miljon arter hotas av utrotning, inte minst på grund av industriellt jordbruk. Tajmingen kunde med andra ord inte vara bättre. Medvetandet om vår hotade jord är på topp och det syns i stort som i smått, om det nu är Greta Thunberg som hamnar på Times omslag eller DN:s Björn Wiman som brandar om sin kulturredaktion till klimatopinionsbildare.

De båda curatorerna Catherine Floods och May Rosenthal Sloans utgångspunkt är att människan är medproducent i kostcirkeln. Det vi som stort mänskligt kollektiv äter påverkas av – och påverkar i växelverkan – vad som odlas. Det formar i sin tur vår planet. Vi konsumerar den och producerar avfall som både kan och måste tas om hand på ett sätt som ingår i ett betydligt mer ansvarsfullt, rättvist och hållbart kretslopp än i dag.

Annons
Annons
Annons