Annons
X
Annons
X

Konstnären: Jag ville förmänskliga tårtan

Konstnären Makode Linde menar att den omtalade tårtan från Arts birthday-firandet på Moderna museet ryckts ur sitt sammanhang. Till SR-programmet Epstein i P1 berättar han att han vill säga någonting mer med sitt verk som är baserat på erfarenhet om utanförskap. Lena Adelsohn Liljeroth säger till SvD att hon kan förstå att representanter för Afrosvenskarnas riksförbund är upprörda.

Tårtan som fått Afrosvenskarnas riksförbund att kräva kulturminister Lena Adelsohn Liljeroths avgång.
Tårtan som fått Afrosvenskarnas riksförbund att kräva kulturminister Lena Adelsohn Liljeroths avgång. Foto: PONTUS RAUD/SCANPIX VIDEO

Makode Linde menar att han problematiserar rasism i sin konst, inte stödjer den. Linde anser att man har missförstått hans tårtverk. Han menar att man hade sett på det här annorlunda om man hade följt hans konstnärskap och de verk han gjort tidigare, säger han i Epstein i P1.

– Jag tror att väldigt många blandar ihop verket med bilden av kulturministern som skär i tårtan. Jag tror att man rycker någonting ur sitt sammanhang. Det sammanhanget är mitt konstnärsskap, att ständigt frågasätta de här sakerna.

Linde såg inte kulturministerns reaktion då hon tog en bit av tårtan.

Annons
X

– Men att döma av bilderna så blev hon förvånad när hon insåg att tårtorna var levande. Innan hon satte kniven i tårtan, eller i mig då, så säger hon 'ditt liv kommer att bli bättre så här'. När hon satte kniven i mig började jag skrika och jämra mig, och be henne sluta, sa no, no, no. Det var en del av performancen. Jag ville förmänskliga tårtan och inte bara göra den till ett stumt objekt utan att göra det mer interaktivt, säger han i radioprogrammet.

Makode Lindes konst är till stor del baserad på erfarenhet, han menar att han levt hela sitt liv i utanförskap. Nu följer han reaktionerna på det uppmärksammade tårtverket med intresse.

– Det är därför jag drar mig för att lägga ut så kallade förklaringar av verket. Jag tror att när folk får tillfälle att själva gå in i verket och ha en diskussion då uppnår jag det jag vill, att folk pratar om de här sakerna.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Till SvD säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth att ”det här var något som gick relativt snabbt.”

  Sa du att 'ditt liv kommer att bli bättre så här' innan du skar upp en tårtbit?

  –Jag vill minnas att jag sa 'tror du att ditt liv blir bättre så här!'. Det var uppenbart att det var en person som var en del av tårtan, det förväntades av mig att skära en bit av den. Någon betänketid gavs inte, säger Lena Adelsohn Liljeroth till SvD

  Efter att kulturministern skurit en bit av tårtan gick hon vidare till en debatt på Moderna museet. Det var först efteråt som hon fick höra om konstnärens syfte med tårtan, att det handlade om att belysa den dubbla bilden som västerlänningar har av Afrika.

  Förstår du kritiken som Afrosvenskarnas riksförbund har riktat mot dig?

  – Jag förstår att de är upprörda, jag vet inte om de hade någon representant på plats. Om bara en bild går runt så blir det väldigt starka reaktioner, min uppgift är att försvara konstens frihet, säger kulturministern.

  Kommer du att avgå?

  – Nej, det kommer jag inte att göra.

  Liljeroth upphovsman till performance-vrål blog.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Tårtan som fått Afrosvenskarnas riksförbund att kräva kulturminister Lena Adelsohn Liljeroths avgång.

  Foto: PONTUS RAUD/SCANPIX VIDEO Bild 1 av 2

  Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

  Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/SCANPIX Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X