Konstnär misstänkt för hets mot folkgrupp

Polisen omhändertog konstnären Dan Park (bilden) och skickade delar av hans konst till SKL under hans vernissage på galleri Rönnquist & Rönnquist i Malmö. Dan Park utreds för huruvida han har gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp.
Polisen omhändertog konstnären Dan Park (bilden) och skickade delar av hans konst till SKL under hans vernissage på galleri Rönnquist & Rönnquist i Malmö. Dan Park utreds för huruvida han har gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp. Foto: DRAGO PRVULOVIC /TT
Under strecket
Publicerad
Annons

Provokatören Dan Park är ännu en gång misstänkt för hets mot folkgrupp, efter att en utställning öppnat i Malmö. I lördags i samband med vernissaget omhändertogs Park och ett flertal tavlor beslagtogs, skriver Sveriges Radio. Senast i januari 2012 dömdes Dan Park, som kallar sig för gatukonstnär av Lund tingsrätt till villkorlig dom och dagsböter för hets mot folkgrupp och förtal.

I Parks portfolio finns diverse aktivistiska handlingar, han har bland annat placerat ut en burk märkt med Zyklon B och målat ett hakkors, utanför judiska församlingen i Malmö. Men främst har hans aktivistiska gärningar resulterat i ett antal kollage som placerats ut på elskåp. Park själv menar att han inte alls är nazist, utan en satiriker och samhällsdebattör, samtidigt som den nynazistiska nättidningen Realisten gärna beskriver Parks upptåg i positiva ordalag, så även den islamfientliga tidningen Dispatch International.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons