Konstnär gripen för rasistaffischer

Gatukonstnären Dan Park greps i torsdags när han satte upp affischer i Lund. Affischerna föreställde Jallow Momodou, aktiv i Afrosvenskarnas riksförbund, med texten ”Vår negerslav är bortsprungen”, skriver Expressen. Jallow Momodou lämnade in en anmälan till polisen i måndags kring en händelse på Hallands nation i Lund. Tre studenter hade klätt ut sig till slavar och genomförde en slavauktion på en fest på nationen. Händelsen rubricerades som hets mot folkgrupp.

Under strecket
Publicerad
Annons

– De klädde ut sig till slavar och sen blev Momodou sur för det, jag tog skämtet ett steg längre. Det var absolut inget rasistiskt påhopp, säger Dan Park till Expressen.

Dan Park är i nuläget misstänkt för olaga affischering men en åklagare ska ta ställning till om han kan misstänkas för andra brott, såsom hets mot folkgrupp. Park anmäldes även tidigare i år för hets mot folkgrupp, efter att ha ställt en burk med texten ”Zyklon B” och en pärlplatta med ett hakkors utanför Judiska församlingen lokaler i Malmö. Förundersökningen lades ner i brist på bevis.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons