Annons
X
Annons
X

Konstnär försvarar ”rasister”

Nu engagerar sig även utländska organisationer och kräver att svenska regeringen fördömer det påstått rasistiska tårtkalaset.

Av TT

Samtidigt går tårtkonstnären själv ut och försvarar alla som åt av tårtan.

I ett brev till statsminister Fredrik Reinfeldt fördömer European Network Against Racism (ENAR) kulturminister Lena Adelsohn Liljeroths skärande i den numera världsberömda konsttårtan.

”Händelsen är en djup förolämpning mot människor som lider av dagliga rasistiska hån och mot kvinnor som utsätts för könsstympning. ENAR uppmanar er att ta ansvar och offentligt fördöma sådana rasistiska incidenter”, skriver ENAR:s ordförande Chibo Onyeji.

Annons
X

Samtidigt går konstnären själv, Makode Linde, ut på Aftonbladet Debatt och försvarar både sig själv och alla som var med och skar i tårtan, vars kropp föreställde en afrikansk kvinna.

”Jag är inte rasist, kulturministern är inte det och kulturtanterna som applåderar på bilden är det inte. Men världen vi lever i är det”, skriver han.

Makode Linde är född i Stockholm av en svensk mamma. Hans pappa är västafrikansk invandrare. Redan som femåring råkade Makode Linde ut för rasistiska kommentarer. Att han blev behandlad annorlunda på grund av sin hudfärg kom så småningom att bli själva kärnan i hans konstnärskap, skriver Makode Linde på Aftonbladet.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X