Konstmuseum till salu i Ystad

Det stormar i Ystad. Kommunfullmäktige vill undersöka möjligheterna att privatisera konstmuseet för att spara pengar. Något nationellt gensvar för idén är svårt att hitta. I Stockholm kallar oppositionsborgarrådet Roger Mogert förslaget en ”kulturpolitisk kapitulation”.

Publicerad
Annons

Privatisering av offentlig verksamhet är inget nytt, men det är första gången ett kommunägt konstmuseum föreslås bli mål för åtgärden. Än så länge handlar det bara om en utredning av möjligheterna, men debatten går redan högt lokalt och de flesta står på museichefen Thomas Millroths sida och ifrågasätter det rimliga i idén.

Bakgrunden är naturligtvis ekonomisk. Kommunfullmäktige vill minska kultur- och turistförvaltningens budget med 300 000 kronor och centerpartisten Gert Andersson såg möjligheten att hitta dem i konstmuseets kostnader på tre miljoner kronor om året. Den socialdemokratiska oppositionen har protesterat högljutt mot förslaget och Thomas Millroth ser ingen möjlighet att spara pengar genom att konkurrensutsätta museet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons