Konstmässor – så funkar det
Sedan sextiotalet har konstmässor dragit till sig konsthandlare, konstnärer och spekulanter över hela världen, och fram till nyligen har antalet mässor stigit stadigt. Vi tar en titt på vilka mässor som är störst, äldst, mest betydelsefulla och vilken roll de kommer att spela i framtiden.
Det är bara ett par veckor sedan de svenska konstmässorna Market och Supermarket samlade gallerister, konstnärer och konstintresserade under några aprildagar i Stockholm. Flera av de medverkande gallerierna har sedan dess hunnit besöka Freize Art Fair i New York, andra packar snart väskorna för ArteBA i Buenos Aires eller London-mässorna Art 16 och Photo London. I mitten av juni är det dags för Art Basel, som av många benämns som mässornas mässa. Art Basel grundades 1970, tre år efter etableringen av världens äldsta mässa, Art Cologne i tyska Köln. Antalet konstmässor listade på The Art Newspaper uppgick 2015 till 269 stycken, varav många har startats de senaste 10-15 åren.
Martin Lilja driver svenska galleriet Loyal Gallery. De ställde ut på Market i Stockholm i april, ställde ut på NADA art fair i New York i maj kommer att visa på Untitled Miami i december och Art Los Angeles Contemporary i början av nästa år.