Annons

Konstlärare är inga poliser

KONSTPROVOKATION Ett olagligt eller etiskt problematiskt konstverk måste kunna godkännas som examensarbete. Om konsthögskolorna slutar att bedöma studenternas arbete utifrån ett konstnärligt perspektiv så riskerar vi själva att urholka yttrandefriheten. Det skriver konstprofessorn Gertrud Sandqvist inför årets examensutställningar.

Under strecket
Publicerad

Just nu sitter vi, lärare och studenter på Konsthögskolan i Malmö, och intervjuar 25 av de hundratals unga människor som har sökt vårt Bachelorprogram i Fri Konst. De kommer från hela Norden, de visar sina projekt som innefattar allt från figurativt måleri till aktioner i det offentliga rummet.

I helgen hade en grupp studenter tillsammans med sin projektledare professor Annika Eriksson vernissage på ett stort utställningsprojekt i Folkets park i Malmö. De unga konstnärerna kommenterar Malmös politiska historia, från Amaltheamannen till ockupation av trädkronorna och en hyllning till arbetarrörelsens Malmö och Folkets egen park. Samtidigt startade ett tvåårigt projekt tillsammans med Universität Bildende Künste Braunschwig, International Academy of Art Palestine och Konsthögskolan i Malmö.

Annons
Annons
Annons