X
Annons
X

Konsthantverk - remixed

Gummiband runt hud som smycken. Glas i form av snö på tub och en porslinsbjörk iklädd snus och kaffe. Precis som musikgenrer smälter samman och samplas glider nu konst, hantverk och design in i varandra.

Från att ha betraktats som hopplöst mossigt har konsthantverket plötsligt trätt fram för att briljera med spännande idéer. Det noggrant handgjorda tar plats i nya sammanhang samtidigt som konstnärer och gallerier flörtar loss med hantverket som form. Designgruppen Uglycute gör hemslöjdat till konst och en av redaktörerna bakom hantverksfanzinet Slicker, Zandra Ahl, är nyrekryterad till Iaspis, det svenska ateljéprogrammet vars uppgift är att göra svensk konst internationellt känd. Hur gick det till när konsthantverket lämnade studiecirklarna och öppnade för videokonst, klistermärken och mode?
I Stockholmsförorten Aspudden lyser en neonrosa skylt som ett välkommet riktmärke i vintermörkret. I en trivsamt inredd lokal med hög mysfaktor sitter Sissi Westerberg, Ulf Samuelsson, Benjamin Slotteroy och Åsa Wallenström. De kallar sig Sumorosso och är utbildade inom formella områden som keramik, glas och textil men deltar i konstsammanhang när de inte gör konceptuella utställningsprojekt själva. I höstas bjöd de
in till "Kvarteret Främlingen", en utställning med sociala förtecken där de efter en minutiös inventering av grannskapets lägenheter ställde ut sina grannars mest älskade tavlor eller objekt.

– När vi flyttade in här såg vi oss själva egentligen inte som en grupp, men för dem som bodde här var vi ändå "de nya" i kvarteret, berättar Sissi Westerberg.

Annons
X
Annons
X
Annons
X