Annons
Recension

Falskt eller äkta? : detektivarbete på konstmuseetKonstexperter är som fågelskådare

”Kristus och äktenskapsbryterskan”, en målning av den kände förfalskaren Han van Meergeren såld till Herman Göring som ett verk av Vermeer.
”Kristus och äktenskapsbryterskan”, en målning av den kände förfalskaren Han van Meergeren såld till Herman Göring som ett verk av Vermeer. Foto: Bokförlaget Langenskiöld

Ornitologer och konstkännare vet exakt vad de ska titta efter för att kunna artbestämma. Är det en piplärka, en äkta Rembrandt eller bara nästan en Rubens?

Under strecket
Publicerad

Ett självporträtt av Rembrandt som visade sig vara en kopia av originalet, målat av Rembrandts elev Gerrit Dou.

Foto: Bokförlaget Langenskiöld

Målningen ”Diana med följe” var ingen sensationellt nog oupptäckt äkta Rubens, utan visade sig vara målad av en assistent i mästarens ateljé.

Foto: Uppsala auktionskammare

Ivar Lo-Johansson berättar på ett ställe i sina memoarer om när han, kort efter kriget, mötte en främmande man som ville sälja en målning av Vincent van Gogh. Tavlan låg under sängen i mannens rum på Hotell Excelsior, på Birger Jarlsgatan.

Ivar såg att målningen var äkta och slog till, men skämdes efteråt och gav bort den till en av sina älskarinnor. Den sägs hänga på ett museum nu, i Holland. Och inte vet jag om historien är sann, men ett fotografi av tavlan ligger än i dag i Ivars skrivbordslåda på Bastugatan.

Annons
Annons
Annons