Annons

Seiobo där nereKonst och kunskap: ljusglimtar i mörkret

Den ungerska författaren László Krasznahorkai (född 1954) har haft stora internationella framgångar med sina egensinniga romaner och filmsamarbeten med regissören Béla Tarr.
Den ungerska författaren László Krasznahorkai (född 1954) har haft stora internationella framgångar med sina egensinniga romaner och filmsamarbeten med regissören Béla Tarr. Foto: Daniel Deme/IBL

Nobelpriskandidaten Krasznahorkais intrikat uppbyggda roman låter oss ana det gudomligas närvaro i det korta människolivet. Men kanske är han lite väl förtjust i sin egen fyndiga förmåga, skriver Kristoffer Leandoer om ”Seiobo där nere”.

Under strecket
Publicerad

En japansk tillverkare av nohmasker har i sin verkstad i Kyoto byggt ett intrikat system av speglar för att kontrollera kvaliteten på sitt arbete, eftersom elementära fel i den mask han för tillfället snidar inte går att upptäcka direkt, utan endast genom att studera verket indirekt i speglarna. Utan att det sägs rätt ut framgår ändå att mästarens arbetsmetod med masken är identisk med romanförfattarens: romanen vi läser utgör detta intrikata system av speglar som gör det möjligt för oss att se världen och uppfatta såväl dess skönhet som dess elementära brister.

”Seiobo där nere” är den tredje romanen av ungraren László Krasznahorkai som översätts till svenska: Seiobo är det japanska namnet på den kinesiska gudinnan Xi Wangmu, Västerns drottningmoder. Från början var hon en tigertandad människoätande gudinna som spred pest över världen, men med tiden förvandlades till livets och odödlighetens gudinna, vars persikoträd blommar en gång vart tusende år och ger evigt liv åt den som äter av dess frukter (en ostasiatisk motsvarighet till Idun och hennes äpplen). Romantiteln ”Seiobo där nere” syftar på de speglingar av det eviga som människan ändå kan få här nere genom konsten. I korta berättelser, numrerade efter fibonaccisekvensen (0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13…) beskrivs möten mellan det timliga och det gudomliga genom det ödmjukt tålmodiga yrkesutövandet hos restauratörer, skådespelare, museivakter, målerilärlingar.

Annons
Annons
Annons