Annons

Litterär kalender 2018Konsten som motstånd mot världens tillstånd

Det är samtalet mellan Agneta Pleijel och Ronny Ambjörnsson som lämnar störst avtryck i årets Litterära kalender. ”Här sägs något väsentligt, inte bara om litteraturen, utan också om livet.”
Det är samtalet mellan Agneta Pleijel och Ronny Ambjörnsson som lämnar störst avtryck i årets Litterära kalender. ”Här sägs något väsentligt, inte bara om litteraturen, utan också om livet.” Foto: Claudio Bresciani/TT, Janerik Henriksson/TT

Agneta Pleijel har aldrig upplevt en djupare sorg över världens tillstånd än idag. Ändå, skriver hon, ger litteraturen hopp. John Sjögren har läst Samfundet De Nios litterära kalender för 2018, där Pleijels läsvärda text får sällskap av annat intressant av bland andra Helena Granström, Jenny Wrangborg och Niklas Rådström.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1

”Sitta och råma över världens undergång i ansiktet på mina barn, det kan jag inte! Det vore att döma dem till döden. Tillsammans med dem måste jag peka på att det finns möjliga sätt att leva.” Orden är Birgitta Trotzigs och citeras av Agneta Pleijel i ett samtal med Ronny Ambjörnsson, som utgör det kanske mest läsvärda bidraget i Samfundet De Nios litterära kalender för 2018.

Pleijel, som tilldelades samfundets stora pris 2017, berättar att hon nu upplever ”en djupare sorg över världens tillstånd än jag någonsin tidigare haft”. Världen går mot katastrofen, säger hon. Men det som håller henne uppe är ”tanken att det går att förstå, också att förstå andra människor, lära sig mer, och att kärleken är en stor och verksam kraft i tillvaron”. Litteraturen, när den är som bäst, kan vara en sådan väg till fördjupad förståelse. Men också en kraft som, mitt i det nattsvarta, lyckas förmedla ett möjligt sätt att leva i en till synes omöjlig värld. Ett sätt att, som Trotzig uttrycker det, ”vårda och öva hoppet”.

Annons
Annons
Annons