Annons

Håkan Lindgren:Konsten att stå upp för vad man tror på

Ju fler som bevittnar ett övergrepp, desto mindre är sannolikheten att någon ska gripa in.
Ju fler som bevittnar ett övergrepp, desto mindre är sannolikheten att någon ska gripa in. Foto: Alamy

Hälften av USA:s poliser säger att de har undvikit att ingripa när de har sett kollegor bryta mot reglerna. Rädslan för sociala konsekvenser hindrar oss ofta från att stå upp mot det som är fel, konstaterar beteendevetaren Catherine Sanderson i en ny bok om grupptryck och civilkurage.

Under strecket
Publicerad

Ska jag tro vad jag just har läst borde deklarationsblanketten utformas tvärtom: underskriften borde ligga först, inte sist. Det är en av de idéer som väcks av Catherine Sandersons ”Why we act” (Harvard University Press).

Sanderson berättar om ett experiment som Harvard Business School gjorde tillsammans med ett försäkringsbolag. Den som tecknar en bilförsäkring behöver uppge bilens mätarställning. Här finns det risk för fusk, eftersom fler körda kilometer leder till högre försäkringspremier. En grupp försäkringstagare fick den vanliga blanketten, som avslutades med en underskrift; den andra gruppen fick en blankett där underskriften plus en formulering av typen ”jag försäkrar att samtliga uppgifter är korrekta” hade placerats först. Det enkla greppet gjorde att folk angav längre körsträckor.

Annons
Annons
Annons