Konsten att känna hur det är att vara maskin

Marcus du Sautoy.
Marcus du Sautoy. Foto: Oxford University Images Joby Sessions

Musik av en dator skapar känslor hos en människa – tills hon får veta att en maskin har skrivit den. Torbjörn Elensky läser en bok som konstaterar att den dag datorn får ett medvetande kanske vi börjar intressera oss för hur det känns att vara maskin.

Under strecket
Publicerad
Annons

Vad är kreativitet? I västerländsk kultur är det sedan några århundraden nyskapande och personligt uttryck som är det centrala. Att göra perfekta kopior, eller arbeta i någon strikt tradition, anses inte särskilt kreativt, hur skicklig man än blir på det. Det måste finnas både tanke och känsla i ett verk för att det ska fånga publiken. Konstnären ska helst själv vara en personlighet också, någon vars liv vi kan relatera till verket, så att vi tycker oss kunna förstå detta på ett djupare plan.

Hur ska en dator kunna vara kreativ då? Den kanske kan imitera, variera, simulera, till och med känslor, men den har dem inte, förstår dem inte, begriper sig inte på oss och våra känsloliv, så dess konst kommer alltid att vara en besvikelse för oss – åtminstone då det avslöjas att det var en dator som komponerade stycket som nyss rörde oss så djupt.

Annons
Annons
Annons