Annons

Konsten att inte bli smittad av coronaviruset

Två parametrar styr risken att smittas av det nya coronaviruset: mängd och tid. Det vill säga mängden viruspartiklar och den tid du utsätts för viruset.
Två parametrar styr risken att smittas av det nya coronaviruset: mängd och tid. Det vill säga mängden viruspartiklar och den tid du utsätts för viruset. Foto: Stefan Hörberg/Rithuset AB

Många oroar sig för att bli smittade av det nya coronaviruset. Men vad bör man tänka på för att minimera risken så mycket som möjligt?

Under strecket
Johan Nilsson / TT
Publicerad

Precis som för många andra smittor tycks det egna hemmet vara något av ett "ground zero" för smittspridningen. Det är där de allra flesta smittas, i kontakten med sina nära och kära, kontakter som av naturliga skäl kan vara svåra att undvika. Men trots det måste ju minst en av familjemedlemmarna ha smittats någon annanstans, "ute i samhället". Frågan är bara hur.

I USA öppnar nu allt fler delstater upp efter att ha varit mer eller mindre stängda, något som de flesta experter är överens om kommer att resultera i att smittspridningen tar fart på nytt. I ett försök att hjälpa sina landsmän att förstå hur virus sprids och vilka situationer som innebär en risk, har Erin Bromage, associerad professor vid University of Massachusetts Dartmouth, försökt beskriva av vad och hur vi smittas.

Annons
Annons
Annons