Den extraordinära berättelsen om Jonas Paulssons plötsliga dödKonsten att förhindra sin egen död

Alexander Karim (född 1976 i Uganda) är känd som skådespelare inom såväl film- som teatervärlden. Nu debuterar han också som författare.
Alexander Karim (född 1976 i Uganda) är känd som skådespelare inom såväl film- som teatervärlden. Nu debuterar han också som författare. Foto: Magnus Liam Karlsson

När skådespelaren Alexander Karim debuterar som författare är det med en tidsresa som bär språk av såväl mörk humor som autofiktion. Mycket övertygande – trots en uttjatad intrig – tycker Magnus Persson.

Under strecket
Publicerad
Alexander Karim sågs senast i  teateruppsättningen ”Shakespeare in love” på Stockholms stadsteater. Han är även aktuell som huvudrollsinnehavare i  thrillerserien ”Advokaten”.

Alexander Karim sågs senast i teateruppsättningen ”Shakespeare in love” på Stockholms stadsteater. Han är även aktuell som huvudrollsinnehavare i thrillerserien ”Advokaten”.

Annons

Tidsresor har fascinerat människor i alla tider. Temat är naturligtvis en stapelvara i en genre som science fiction, med H G Wells ”Tidsmaskinen” från 1895 som ett tidigt och emblematiskt exempel. Temat tycks vara särskilt populärt i den samtida populärkulturen. Hjälten vaknar upp på en helt annan plats i en helt annan tid och allt kan hända, vilket det naturligtvis också gör. Det räcker väl med att nämna filmer som ”Tillbaka till framtiden” och ”Doktor Who”. Men förenat med tidsresor kan också vara upprepningar: samma dag återupplevs gång på gång med små – men ack så avgörande – förändringar. Som i den charmiga filmen ”Måndag hela veckan”, där den burduse journalisten (Bill Murray) efter att ha genomlevt samma dag ett oändligt antal gånger, till sist tycks genomgå en läroprocess och plötsligt börjar deklamera fransk poesi för konkurrenten och kärleksobjektet Andie MacDowell istället för de sedvanliga sexistiska raggningsreplikerna.

Betydligt mer än så står på spel i Alexander Karims debutroman ”Den extraordinära berättelsen om Jonas Paulssons plötsliga död”. Karim är skådespelare i grunden och har medverkat i många teateruppsättningar, och senast som huvudrollsinnehavare i thrillerserien ”Advokaten” på tv. Premissen för boken är både enkel och oändligt komplicerad. Jonas Paulsson vaknar upp en söndagsmorgon efter en mycket obehaglig mardröm, där han brutalt mördas i sitt eget hem. Men snart inser han att det inte alls är söndag utan lördag, dagen innan han ska dö i det som är allt annat än en dröm utan grym verklighet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons