Annons

Nicklas Berild Lundblad: Konsten att få syn på det som ännu inte skett

I vilken mån är det möjligt att skapa säkra prognoser om börsens svängningar, fotbollsmatcher eller klimatförändringar? Statistikern Nate Silver, en av dem som lyckats bäst, har skrivit en bok om förutsägelsernas värde och begränsningar.

Uppdaterad
Publicerad

Nate Silver har nu utropats till vinnare i samband med det amerikanska presidentvalet så många gånger att The New Yorker funnit det för gott att driva med den sifferkunnige dataknapraren. I ett av novembernumren av tidskriften finns ett fint litet satiriskt stycke där en fiktiv ung beundrerska skriver ett fanbrev till Silver, där hon drömmer om att sitta med honom i soffan och höra honom berätta hur många procent sötare en skådespelare är en än annan, och vilka odds hon har att komma in på Brown University och hur många procent han gillar henne.

Vad Silver gjort, som nu skänkt honom nyvunnen status som hela USA:s favoritstatistiker (statistiker är ”lika sexiga som vampyrer, bara blekare”, som New Yorkers fiktiva elvaåring skriver), är att han utvecklat en modell för att sammanföra information från olika opinionsundersökningar, väga och vikta den och sedan bygga en egen prognos på basis av detta. Resultatet när han gjorde det inför det amerikanska presidentvalet var kusligt nära valets verkliga utfall.

Annons
Annons
Annons
Annons