Annons

Torbjörn Elensky:Konsten att binda sin älskling till sig

Giordano Bruno är en av litteraturens och vetenskapshistoriens mest mytomspunna gestalter.
Giordano Bruno är en av litteraturens och vetenskapshistoriens mest mytomspunna gestalter. Foto: TT

Vad vore dagens vetenskapliga landvinningar utan mänsklighetens år av magiskt tänkande? Inte så mycket att döma av Giordano Brunos författarskap. Hans magiska handbok om band som nyss givits ut på svenska visar hur svårt det i själva verket kan vara att dra en gräns mellan sanning och föreställning.

Under strecket
Publicerad

Giordano Bruno är en av vetenskapshistoriens stora martyrer, bränd av kyrkan på Campo de’Fiori i Rom år 1600 för att ha propagerat för den nya heliocentriska världsbilden och sin egen vidareutveckling av tanken att det finns oräkneliga ­solar omgivna av mängder av världar i ett oändligt universum utan centrum. Hur kunde Gud få plats i en sådan rymd? Hur katolska kyrkan? Som dessutom redan var hårt ansatt av reformationen som delat Europa och lett till de religiösa krig som präglade stora delar av 1500- och 1600-talen. 

Bruno är förebildlig genom att vara en av dem som stått upp för Sanningen mot en vidskeplig och reaktionär övermakt. Sedan åtminstone 1960-talet, då renässanshistorikern Frances Yates gav ut sitt mästerverk ”Giordano Bruno and the hermetic tradition” (1964) är han dessutom känd för sitt intresse för kabbala, hermetism och magi, något som inte anses lika vetenskapsheroiskt som att tala för Keplers och Kopernikus astronomi.

Annons
Annons
Annons