Annons
X
Annons
X

Konst för nära en miljard slängd i sopcontainer

Konsttjuvens kumpan fick panik och slängde tavlorna i en sopcontainer där de sedan förstördes tillsammans med dagens bråte. Så försvann verk av bland andra Picasso, Brague och Matisse för evigt.

Fem värdefulla konstverk som stals från Musée national d'art moderne den 20 maj i Paris förra året ska ha slängts i en sopcontainer på en gata i staden, enligt en av de tre misstänkta som greps i september i år.

Tjuven tog sig i museet genom att skära sig in genom ett fönster. I förhör säger han att han bara hade tänkt ta en tavla, av Fernand Leger. Men eftersom inget larm startade när han tog tavlan fortsatte han att vandra runt i museet i närmare en timme och försåg sig med ytterligare fyra mästerverk, innan han utan att vakterna upptäckt honom kunde ta sig ut och försvinna i bil.

Det visade sig senare att larmet varit ur funktion i en månad.

Annons
X

Fallet rullades upp sedan polis förhört två av de nu misstänkta i ett annat ärende. Händelsen ska ha fått en tredje inblandad, en man som förvarade tavlorna, att drabbas av panik. Han valde då att göra sig av med konstverken.

De tavlor som sägs ha förstörts är Picassos ”Le pigeon aux petits pois”, ”La pastorale” av Henri Matisse, ”L'olivier près de l'Estaque” av Georges Braque, Amedeo Modiglianis ”La femme à l'éventail” och Fernand Légers ”Nature morte aux chandeliers”.

Värdet av tavlorna uppskattas till 134 miljoner dollar, motsvarande cirka 935 miljoner kronor.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men en ljusglimt rapporteras av Los Angeles Times: Utredarna är inte säkra på att den misstänkte talar sanning och hoppas att tavlorna fortfarande kan komma att hittas.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X