Könsstympning ska hindras

Långa toalettbesök och vägran att delta i skolans gymnastik. Det är tecken som kommunal personal i Haninge ska uppmärksammas på för att upptäcka flickor som könsstympats. Kommunen är först i Stockholms län med en lokal handlingsplan mot könsstympning.

Under strecket
Publicerad
Annons

Tecken att vara uppmärksam på, enligt Haninges handlingsplan:
”Om flickan går annorlunda.
”Långa eller täta toalettbesök. Flickorna kan få svårt att kissa.
”På grund av svåra smärtor måste flickorna stanna hemma ett par dagar i samband med menstruation
”Om flickan vägrar att delta i viss form av gymnastik. Ärret kan strama.
”Flickor som just blivit könsstympade kan plötsligt bli mer tystlåtna, stillsammare och svårare att få kontakt med.
0 Fakta
Omskurna flickor riskerar att bli sterila och barnlösa. SvD publicerade i fredags resultaten från den första vetenskapliga studien av kvinnlig könsstympning.
Landstinget i Stockholm förbereder nu en kartläggning av antalet könsstympade kvinnor i länet. Information om ingreppet och vart könsstympade kvinnor kan vända sig ska inom kort läggas ut på Vårdguiden.
I Haninge kommun har ett nytt sätt att angripa den uråldriga sedvänjan inletts. Som en av de första kommunerna i landet inför Haninge en lokal handlingsplan för personal som kan komma i kontakt med
berörda flickor.
Flickor som riskerar att könsstympas, eller som redan utsatts för övergrepp, ska fångas upp i ett kommunalt nät av skola, barnomsorg, sjukvård och socialtjänst.
Anställda har vittnat om att de känt obehag när flickor på sommarlovet åkt till länder där könsstympning praktiseras, säger Tommy Lundin (fp), integrations- och jämställdhetsansvarigt kommunalråd i Haninge.

– De har sagt att de inte visste vad de skulle göra, att familjerna väl var fria att åka vart de ville, säger han.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons