Annons

Anna-Malin Karlsson:Konspirationsteoretikernas nya måltavla: språkvetarna

Ingen sfi-lärare hävdar att ”i morgon han kommer” är en lämplig ordföljd, skriver Anna-Malin Karlsson i en språkspalt gör upp med konspirationsteorier om språkforskare.
Ingen sfi-lärare hävdar att ”i morgon han kommer” är en lämplig ordföljd, skriver Anna-Malin Karlsson i en språkspalt gör upp med konspirationsteorier om språkforskare. Foto: Pontus Lundahl/TT

Språkforskare ser en språkförändring medan den sker, dokumenterar den och berättar om sina fynd. De gör detta för att beskriva verkligheten – inte för att utöva språkmakt och cementera klassklyftor, vilket ibland påstås.

Under strecket
Publicerad

Det är inte ofta som språkvetare blir föremål för konspirationsteorier, men ibland händer det. Den vanligaste går ut på att forskare, språkvårdare, lärare och andra med språkmakt medvetet undanhåller kunskap om vad som är korrekt språk för grupper som har allt att vinna på att lära sig vad som är rätt. Därmed bidrar de till att cementera klasskillnader, utanförskap och maktförtryck – och bevakar sin egen makt, eftersom de själva vet vad som egentligen är rätt.

I en mildare version talas det om missriktade demokratiska strävanden att utjämna skillnader genom att upphöja det enklaste (och sämsta) till regel.

Annons
Annons
Annons