Annons
X
Annons
X

Könsneutrala kataloger upprör

Flickor som leker med vapen och pojkar som dammsuger och stryker kläder – nyheten om de svenska könsneutrala leksakskatalogerna som flera medier skrev om förra veckan sprids nu över världen. Men långt ifrån alla är positiva – och på flera utländska sajter sågas både katalogerna och Sverige som nation.

Av SvD

Nej, nyheten att leksaksjättarna BR och Toys´r´us i år skickat ut en könsneutral leksakskatalog inför julhandeln gillas inte av alla. Tvärtom: ”hjärntvätt”, ”indoktrinering” och ”manshat” är några av kommentarerna på utländska nyhetssajter.

Det är nyhetsbyrån AFP som plockat upp nyheten om katalogerna, som nu sprids över världen. Medier i Kina, Ryssland, Storbritannien, Kanada och USA har skrivit om pojkarna som leker med strykjärn och dammsugare och flickorna som siktar med leksaksvapen. Och bland läsarna är reaktionerna alltså starka.

”Fler surrealistiska nyheter från det ockuperade Sverige. Den mest vansinnigt socialistiska, vaksamma, omhändertagande och helt enkelt paranoida samhälle i världen har nått sin bottenpunkt”, skriver John i Dublin på brittiska Daily Mails webbsajt.

Annons
X

”Det här är helt sjukt. En galenskap som lägger sig över väst som vi aldrig bad om” svarar Harry på samma sajt. Och Jb från Glasgow fortsätter: ”Att visa pojkar som leker med dockor och dockhus är helt oacceptabelt”.

Men det är inte bara konservativa Daily Mails läsare som verkar ha svårt med pojkar som bakar, städar och lekar med dockor. Även på den ryska engelskspråkiga sajten RT.com är tongångarna höga.

”Jag tycker det är så extremt sjukt med pojkar som leker med dockor”, skriver en svensk pappa till två döttrar på sajten.

”Pojkar som leker med dockor och dockhus, det är galet”, skriver en annan läsare på samma sajt.

Liknande kommentarer går att hitta på sajter runt om i världen. ”Indoktrinering”, rasar en läsare på kanadensiska Toronto Sun. ”Så politiskt korrekt att jag mår illa”, menar en kommentator på lokaltv-stationen WDIV-TV i amerikanska Detroit.

Så är alla negativa? Nejdå, katalogerna får också stöd i vad som blivit ett uppblossat nätbråk. ”Jag tycker det här är jättebra, det är exakt så här barn som leker tillsammans ser ut. Min dotter lekte med vapen och bilar och lastbilar och hennes bröder lekte med Barbie och dockor. Ingen av dem har blivit förvirrade över sitt kön”, skriver signaturen ktbbtb på Daily Mail.

”Skönt att se. Leksaker är till för barn, och det finns inget som heter pojkleksaker eller flickleksaker. Det är skönt att se att någon tänkt på det här. Det är handlare och samhället som så gärna vill tvinga på könsstereotyper på barn. Det är osunt och sorgligt”, skriver Paige i samma tidning.

Och signaturen Angelsin sågar alla kritiker:

”Det är väldigt väldigt roande att se reaktionerna från en del vuxna män här. Vad är ni så rädda för?”

Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se

SvD.se

Annons
Annons
X
Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X