Konservativa framgångar i Iran

Presidentvalet i Iran kan bli ett mardrömsscenario för USA, EU – och för Irans reformvänner. Teherans ärkekonservative borgmästare Mahmoud Ahmadinejad blir oväntat den som utmanar affärsmagnaten Akbar Hashemi Rafsanjani i striden om presidentposten.

Under strecket
Publicerad
En kvinna går förbi valafficher för den konservative kandidaten Mahmoud Ahmadinejad.

En kvinna går förbi valafficher för den konservative kandidaten Mahmoud Ahmadinejad.

Annons

TEHERAN
Samtidigt hävdar två av de förlorande presidentkandidaterna att det förekom utbrett valfusk vid fredagens första omgång.
– Det här var allt annat än rättvisa val, vi kallar det för en halv statskupp, sade reformkandidaten Mustafa Moins presstalesman Issa Saharkhis när SvD fick tag på honom på söndagseftermiddag, mitt under ett hektiskt möte i förloraren Moins högkvarter.

Om det kommer att bli några öppna protester från reformlägrets sida är ännu inte klart, men att även en pragmatisk centrist som den förre talmannen Karroubi talat om valfusk och krävt att en kommission ska utreda revolutionsgardisternas och gatumilisen basijis agerande under valet förstärker misstankar bland reformvännerna om att allt inte gick rätt till i fredags.
– Pengar har bytt händer i samband med valet, förklarade Karroubi som själv gått ut med ett populistiskt valbudskap och lovat varje iranier statliga månadsbidrag om han skulle bli vald.
Inrikesministeriet hade tidigare i veckan uppmanat det icke-valda väktarrådet att hålla militär och bisiji undan från de vallokaler som upprättades i alla slags lokaler, från lobbyn i femstjärniga hotell, till parker och moskéer, men väktarrådet sade nej till denna begäran.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons