Annons

Lars Lovén:Konserter där musikerna grillar och chattar

Melaku Belay dj:ar en livesänd konsert via den etiopiska klubben Fendikas  Facebooksida.
Melaku Belay dj:ar en livesänd konsert via den etiopiska klubben Fendikas Facebooksida. Foto: Fendika Cultural Center/Facebook

De intima vardagsrumskonserterna, som blivit en egen genre under coronapandemin, ger i bästa fall tittaren en känsla av närvaro och avspänd kontakt.

Under strecket
Publicerad

Mayra Andrade har även spelat på Kulturhuset i Stockholm.

Foto: Shooting photo/pressbild

En kort videosnutt med några dansare som upprepas, utan ljud. I kommentarsfältet bredvid försöker hjälpsamma åskådare påpeka att det inte hörs något. Till slut får de till svar att det är tekniska problem och det vi ser är ett pausklipp.

Vi väntar ett tag till och när sändningen väl kommer igång får man se husbandet på den etiopiska klubben Fendika. De har turnerat i bland annat Sverige, men nu är de på hemmaplan, i en folkmusikklubb som vanligtvis är packad men som i kväll gapar tom. Jag tvekar lite inför att kalla det en konsert. En stor del av tiden sitter bandledaren Melaku Belay bakom ett par skivspelare och sjunger med i musiken. Efter att ha rört sig in i konsertlokalen för ett par låtar med bandet tar han över kameran och ger sig ut på gården där personalen grillar mat över öppna eldar. Men min tvekan kommer sig inte av att spelningen är kort eller ofokuserad, det skulle på sin höjd göra den till en dålig konsert. Anledningen är en annan.

Annons
Annons
Annons