Annons

Ivar Arpi:Könsbytena kan förstöra ungas liv

Könsdysfori.
Könsdysfori. Foto: Åke Ericson/TT

Att byta kön minskar inte självmordsrisken. Socialstyrelsens nya översikt visar vad flera andra varnat för: dagens behandling av könsdysforiker kan göra mer skada än nytta.

Under strecket
Publicerad

”Vi dör. Och ni låter det ske.” Variationer på detta upprepas i frågan om vilken hjälp de som upplever att de fötts i fel kropp får. Lider man av denna könsdysfori och inte får hjälp i tid begår man självmord. Vill ni ha det på ert samvete, vården? Men nu visar Socialstyrelsen i en ny översikt att detta inte stämmer: könsdyforiker har ofta även andra diagnoser – varav flera medför ännu högre självmordsrisk. Vad vården får på sitt samvete blir plötsligt mer oklart. Liv måste räddas, men hur?

År 2007 diagnostiserades 31 personer med könsidentitetsstörning. På tio år ökade antalet med över 2 300 procent, till 727 personer. År 2018 hade totalt 5 841 personer – 1 av 1 700 – någon könsdysforidiagnos i Sverige. På Astrid Lindgrens barnsjukhus ökade antalet remisser till Teamet för könsidentitetsutredningar från någon enstaka år 2000 till 197 för 2016. Ökningen har tilltagit drastiskt sedan 2013 – över 100 procent varje år – och ser inte ut att stanna av. Ingen vet riktigt varför ökningen sker, men en del hypotetiska förklaringar kan nog avfärdas. Det handlar inte om att toleransen för transsexuella har ökat – den var hög redan år 2000, när det mättes. Användningen av internet, som också har påståtts bidra, var hög redan 2007, innan ökningen av antalet patienter.

Annons
Annons
Annons