In the darkroomKönsbyte på ålderns höst

Sent i livet byter hennes våldsamma machoman till far kön och blir Stéphanie. Men det är bara kulmen på ett liv kantat av identitetsskiften och radikala personlighetsförändringar. I sin nya djupt personliga bok försöker feministen Susan Faludi förstå den mystiska person som skapat och fostrat henne.

Under strecket
Publicerad
Dan Hansson
Foto: Dan Hansson
Annons

Under ett kvarts sekel har de knappt pratat med varandra. Då får Susan Faludi, Pulitzervinnande journalist och feminist med banbrytande böcker som ”Backlash. Kriget mot kvinnorna” och ”Ställd. Förräderiet mot mannen” bakom sig, ett mail från sin far. Hennes minnen av Steven Faludi är mörka: en kontrollerande, våldsam, enväldig patriark. Mailet är undertecknat ”din förälder Stefánie” och innehåller bilder från Thailand där hennes far har genomgått en könskorrigering, ”förändringen” som Stéfanie kallar det.

Snart sitter Faludi på ett plan till Ungern, det hemland som hennes far återvände till 1990. I huset på Budas kullar finner hon en enerverande person som inte tycks intresserad av att berätta sin historia annat än genom ”ytligheter”: Stefánie visar upp sin nya garderob, en retuscherad bild där hon är ”sexig husjungfru”, en genomgång av sajter för transpersoner. Hon kräver dessutom att Susan ska hålla dörren till sitt rum öppen, eftersom hon vill bli behandlad som den kvinna hon nu är – samtidigt som hennes egna morgonrockar, klänningar och kjolar ständigt tycks öppna sig på glänt för att visa upp den nya kroppen därunder.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons