Könsbyte – ett steg mot zikastopp?

Som vanligt i myggsammanhang är honorna bovarna i dramat när det gäller spridning av zikaviruset. Att kunna byta deras kön kan därför vara ett sätt att hindra smittan enligt forskare – som tror att vägen dit går genom ett vetenskapligt genombrott med svensk koppling.

Under strecket
TT
Publicerad
Foto: Lennart Nygren
Annons

Det finns en rad frågor som omgärdar zikaviruset och som experter runt om i världen nu försöker hitta svaren på. En är om zika verkligen ligger bakom den stora mängden av fall där barn fötts med missbildningen mikrocefali. Hur man ska hitta sätt att få stopp på, eller åtminstone bromsa, smittspridningen är en annan viktig fråga. Nu lyfter två amerikanska forskare fram en metod de tror kan vara möjlig, skriver The Guardian.

Enligt dem skulle man kunna försöka ändra myggornas kön, genom att använda sig av metoden Crispr/Cas9, som delvis utvecklats vid Umeå universitet och som av tidskriften Science utnämndes till förra årets största vetenskapliga genombrott. Genom metoden, som ofta liknas vid en "genteknisk kniv", skulle man kanske kunna slå på en särskild gen som gör att kvinnliga embryon utvecklar manliga könsorgan, menar forskarna. Tanken är alltså att den egenskapen nedärvs och får myggorna i en population att dö ut, då det är de blodsugande honorna som sprider smittan.

Annons
Annons
Annons