X
Annons
X

Konkurslagen kan rivas upp

Riksdagen har gett regeringen en oväntad näsbränna. Den uppmärksammade och ofta kritiserade nya konkurs-lagen kan delvis rivas upp. Vinnare blir i så fall småföretagare som får lättare att låna pengar.

I ett färskt och oväntat beslut kräver nu riksdagen att bankernas förmånsrätt åter höjs till 100 procent. När två vänsterpartister la ner sina röster förändrades maktbalansen. En reservation från de borgerliga partierna stödd av miljöpartiet gick igenom - med två rösters marginal.
Om ett bolag går i konkurs fördelas tillgångarna till fodrings-ägarna efter ett bestämt mönster. Fram till januari 2005 hade bankerna första tjing på 100 procent av tillgångarna i ett konkursbo. I dag har bankerna rätt till 55 procent av tillgångarna.

Förändringen av lagen om förmånsrätt är omtvistad. Kritikerna hävdar att småföretagare har fått svårare att låna pengar, eftersom bankerna blivit mer försiktiga.
En av de två vänsterpartisterna som la ner sin röst är Siv Holma, ledamot från Norrbotten. Hon ville inte stödja den borgerliga reservationen, men samtidigt göra en markering.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X