Annons
X
Annons
X

Konkurs kan dröja sju dagar

Saab meddelade på morgonen att pengarna är slut. Den problemtyngda bilbyggaren har nu bara en dryg vecka på sig innan facket kan begära bolaget i konkurs.

I ett pressmeddelande på torsdagsmorgonen meddelade Saab Automobile att pengarna inte räcker till helgens löneutbetalningar. IF Metall, en av fackklubbarna på företaget, meddelar nu att förbundet ska börja förbereda en så kallad betalningsuppmaning. Därefter har Saab sju dagar på sig att reagera.

– Om det blir så, att vi går ut med betalningsuppmaningen och företaget ändå inte fixar detta, har vi att ta ställning till konkurs, säger Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare på IF Metall, till TT.

Säikkälä uppger att det är ett stort jobb att göra betalningsuppmaningar.

Annons
X

– Vi måste göra uppmaningar från varje anställd och vi har 1 500 medlemmar där. Det ska göras en individuell betalningsuppmaning från samtliga enligt formalia. Men vi får sätta oss ner nu och titta ordentligt. Vi har förberett för att detta skulle kunna hända och nu får vi jobba med betalningsuppmaningarna och ta bankkontakter, säger Säikkälä.

Enligt uppgifter till TT drabbar förseningen upp till 1 500 anställda, och ännu finns inga besked om när lönerna kan komma att utbetalas. Torsdagens besked gäller dock inte bolagets tjänstemän, som organiseras av Unionen.

– Tjänstemannasidan ska ha lön först på måndag, utan det är metall som ska ha lön före midsommar. För vår del är det aktuellt och skarpt läge först på måndag, säger Anette Hellgren på Unionen, till Svenska Dagbladet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Svenåke Berglie, vd på underleverantörerernas branschorganisation tycker att situationen är ”väldigt oroväckande”.

  – Det är väldigt oroväckande att de inte ens kan ge en prognos. De borde i alla fall kunna säga när det är avklarat, om det är i eftermiddag eller i morgon, säger han till TT.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X