Annons
X
Annons
X

Konkurs för dyrt för de fattigaste i USA

Nystart försvåras I år kommer hundratusentals amerikaner vara för fattiga för att ens ha råd att gå i personlig konkurs. Kostnaden på 10 000 kronor exkluderar de allra mest utsatta från att få chans till en nystart. – Det här är inte USA, det är en mardröm, säger utfattiga Jose Guzman.
Se grafik .

[object Object]
Fattigdomen i USA fortsätter att breda ut sig. Mellan 200 000 till 1 miljon invånare har nu inte råd att vid behov ansöka om personlig konkurs, uppger nyhetskanalen CNN. Foto: JAE C. HONG

NEW YORK

Den amerikanska återhämtningen fortsätter att ta små steg i positiv riktning. Och medan många invånare faktiskt har fått det bättre ställt i dag jämfört med när finanskrisen skakade om landet som mest, så finns det också de som har hamnat på efterkälken.

Fortfarande saknas omkring 5 miljoner arbetstillfällen sedan recessionen påbörjades, årligen förlorar hundratusentals människor sina hus till utmätning på den pressade bostadsmarknaden och i många plånböcker gapar det tomt.

Enligt en federal rapport är intäktsfallet sedan recessionen började 2007 fram till i dag det största på flera decennier och har resulterat i en ”betydande försämring av den amerikanska levnadsstandarden.”

Annons
X

BÖRS:
Följ USA-börserna här

Nu har situationen blivit så pass allvarlig för de allra fattigaste att mellan 200 000 till 1 miljon invånare inte ens kommer att ha råd att vid behov ansöka om personlig konkurs i år, uppger nyhetskanalen
CNN.

Kostnaden för den vanligaste formen, så kallad Chapter 7, ligger på över 1 500 dollar och innebär att personen i fråga kan få stora delar av sina skulder avskrivna. En av dem som ställts inför notan på omkring 10 000 kronor är Jose Guzman i New York.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag trodde att min enda utväg var att gå i konkurs, men blev helt förstummad när jag insåg att jag inte ens hade pengar till det. Det är något av ett skämt att det kan kosta så mycket bara för att försöka ge människor som mig chansen till den lilla förbättring i livet som en konkurs kan ge.

  I slutändan slapp 51-årige Jose Guzman fylla i Chapter 7-dokumentet. I stället kom han i kontakt med ett finansrådgivningsföretag, som hjälpte honom med att städa upp den ekonomiska sörja som han hamnat i efter att ha gått arbetslös i flera år.

  – Det brukade gå ganska bra för mig – jag hade till och med en flickvän, om du förstår vad jag menar. Men sedan gick min arbetsgivare i konkurs och med det började problemen och under en längre tid klarade jag knappt ens av att ställa mat på bordet, säger Jose Guzman.

  – Det här är inte USA, det är en mardröm, tillägger han med en ljudlig suck.

  GRAFIK:
  Fattigdomen ökar trots återhämtning

  Skälet till att så många inte förväntas kunna ha råd att ansöka om Chapter 7 kopplas främst till finanskrisen samt den konkurslag som antogs 2005. Dess syfte var att minska antalet personliga konkurser genom att införa ett större regelverk kring dem.

  Och det har också lyckats – antalet ansökningar har minskat marginellt. Men som ett direkt resultat av de nya kraven har också storleken på notorna från advokatfirmorna skenat.

  – De här höga avgifterna har gjort att personlig konkurs blivit något av ett omöjligt alternativ för många människor, konstaterar Jialan Wang, professor vid Washington University, till SvD Näringsliv.

  Hon har specialstuderat utvecklingen kring personliga konkurser och pekar på att kostnaderna har ökat med hela 60 procent sedan lagen antogs 2005.

  Det är en acceptabel ökning anser Billy Brewer, ordförande för advokatsamfundet National Association of Consumer Bankrupty Attorneys.

  De höga avgifterna har gjort att personlig konkurs blivit något av ett omöjligt alternativ för många människor.
  Jialan Wang, professor vid Washington University.

  I en intervju med CNN säger han sig förstå att de höga kostnaderna skapar problem, men försvarar dem också just med hänvisning till den federala lagändringen.

  – När klienterna kommer hit så berättar vi om avgifterna. Och för många är det som om de har svårt att förstå vad det är vi säger. Men vi kan inte göra det här gratis, säger Billy Brewer och fortsätter:

  – Kongressen har gjort det mycket mer komplicerat att ansöka om personlig konkurs och det innebär mycket mer pappersarbete för oss. Advokaterna jobbar dubbelt så mycket med en och samma konkursansökan än vad man gjorde tidigare.

  WALL STREET-BLOGGEN:
  Följ Daniel Kederstedts blogg från Wall Street

  Det är inte ord som biter på utfattiga Jose Guzman, som inte vill ställa upp på bild.

  – Runt om i USA kämpar människor dagligen bara för att dra in nog med pengar för att kunna äta och betala sina räkningar. Jag vet, jag är själv en av dem.

  – Och jag vet också att det är något som är fel när vi ombeds betala gigantiska avgifter till advokater som har kontor på fashionabla adresser som Madison och Park Avenue, säger Jose Guzman och tillägger:

  – Hur ska en sådan som jag lyckas med det? Jag har ju inte ens råd att gå ut och roa mig på helgerna.

  LÄS MER:
  Historisk motvind på börsen för Obama
  VÄRLDENBLOGGEN:
  Obama svag i primärvalen

  Annons
  Annons
  X

  Fattigdomen i USA fortsätter att breda ut sig. Mellan 200 000 till 1 miljon invånare har nu inte råd att vid behov ansöka om personlig konkurs, uppger nyhetskanalen CNN.

  Foto: JAE C. HONG Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X