Konkurrent stämmer Intel för hot mot deras kunder

Under strecket
Publicerad
Annons

WILMINGTON Först var det Microsoft, nu är det Intel som står på tur att dras in i ett stort antitrustmål. Men den här gången är det inte den amerikanska regeringen som är målsägare utan konkurrenten American Micro Devices (AMD).
AMD meddelade i går att företaget lämnat in en 48-sidig stämningsansökan mot Intel till en distriktsdomstol här i Delaware, där Intel i likhet med många andra amerikanska storföretag har sin legala adress. AMD hävdar att Intel upprätthållit sin totalt dominerande ställning på marknaden för mikroprocessorer med hjälp av hot, övertalning och rabatter till kunderna.
Stämningen bygger på samtal med stora kunder som Dell, Sony, Toshiba och Hitachi. AMD listar 38 bolag som, enligt stämningsansökan, bland annat utsatts för ”gammaldags hot” av gangstermodell för att avstå från att köpa AMD-processorer.
Företaget citerar bland annat Michael Capellas, tidigare chef för Compaq och nu vd i MCI som år 2000 uppges ha förklarat att han slutat göra affärer med AMD eftersom han upplevde det som
att han ”hade en pistol mot huvudet”. I andra fall uppges Intel ha hotat att stoppa sina leveranser till kunder som fortsatte att köpa från AMD.

Intel avböjde i går att kommentera anklagelserna, med hänvisning till att företaget ännu inte fått någon skriftlig information. Och AMD har ännu inte klargjort vilka krav bolaget ställer på Intel.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons