Annons
X
Annons
X

Konkurrens är bra för tänderna

Det stormar kring Folktandvården i Stockholm sedan Alliansen enats om att sälja mellan 7 och 9 procent av verksamheten till personal som vill ta över ­eller till privata aktörer. Förändringen är att man går från avknoppning till personalen till att även andra kan få ta över. Bakgrunden är att Statskontoret i maj i år slog fast att metoden strider mot EG-rätten, varpå alla avknoppningar stoppades. Genom att låta en mindre del säljas säkrar Alliansen att något ändå händer.

STOCKHOLM | VEM SKA BORRA ÅT LANDSTINGET?

Oppositionen är inte nöjd. I ett pressmeddelande menade Birgitta Sevefjord (v), oppositionslandstingsråd, att: ”Folktandvården har god ekonomi, nöjd personal och ger tandvård av hög kvalitet. ­Utförsäljningen styrs alltså inte av någon ambition att utveckla och förbättra tandvården...”

För det första: Utförsäljning. Uttrycket är så överanvänt att det förvånar mig att man fortfarande kör det tricket. Vi talar om 4–8 mottagningar totalt av det hundratal som finns. Dessa ska drivas vidare på samma sätt, det vill säga med driften av en Folktandvård följer också ett ansvar, till exempel att kalla barn och unga till undersökningar. Ingen skillnad för invånaren med bissingarna, alltså.

För det andra: Nöjd personal? Nåja. De som har ­visat intresse för avknoppning har inte haft det så lätt. FTV:s ledning och enskilda klinikledningar har agerat tvärt emot ägarens uttryckliga vilja exempelvis genom att (des)informera personalen. På FTV Karlaplan gick det längst. Där skrämde ledningen de anställda med visioner om förlorade jobb och drog sig inte för att skälla ut de avknoppningsbenägna.

Annons
X

I Tandläkartidningen (5, 2008) beskriver Anna-Karin Udvardy, tandläkare på FTV Karlaplan, hur hon och andra kolleger behandlats. Under hot om rättsliga påföljder förbjöds de att prata om saken på jobbet. Anställda som arbetade emot avknoppning uppmuntrades däremot. Det massmejlades, skrevs insändare och protestlistor – allt på arbetstid.

Att personer på ledande poster inom FTV gärna sätter käppar i hjulen för att inte förlora sina chefsjobb är – är förståeligt. Det är alls inte okej, men begripligt. Men, i avknoppningsmotståndet på Karlaplan förenades arbetsgivaren även med facket. När Udvardy tog upp ledningens trakasserier med sin fackliga företrädare dröjde det inte länge förrän hon och en kollega fick veta att ”de som drev frågan om avknoppning fick gå hem med bibehållen lön de närmaste dagarna” eftersom FTV:s ­ledning delade klinik­chefens uppfattning. Fackrepresentanten förklarade vidare att ”om någon fortsatt mådde dåligt ­erbjöds han eller hon omplacering”.

Så var det med den saken. Och som om inte detta vore nog ställde fackombuden på Karlaplan till med möte med landstingsoppositionen. Ett möte mot avknoppning, i vilket ledningen deltog. Hur ska någon anställd våga och orka nära drömmen om att ta över en tandvårdsklinik i ett sådant klimat?

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Visst håller FTV god kvalitet, men det finns utrymme för förbättring. Privata tandläkare finns förstås, men de är nästan alltid ensamma eller i mycket små företag som inte har en chans att tampas med Folktandvården. Frånsett ett par nytillkomna aktörer saknas en rimlig konkurrenssituation. Med fler kliniker i FTV:s storleksordning skulle konkurrensen öka och bidra till – ni vet – lägre priser, kortare köer, mångfald i utbudet...

  Det är inget att vara rädd för.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X