Annons

Anna Gustafsson Chen:Konkubinen som blev Kinas mäktigaste kvinna

Fan Bingbing i rollen som Wu Zetian i en kinesisk tv-serie om hennes liv från 2014.
Fan Bingbing i rollen som Wu Zetian i en kinesisk tv-serie om hennes liv från 2014. Foto: Fan Bingbing Studio

Monstruöst maktgalen eller tidig feminist? Kinas genom tiderna enda kvinnliga kejsare är lika mytomspunnen som polariserande. Den första svenska biografin över Wu Zetian blandar färgstarka anekdoter med en saklig analys av relationen mellan kön, makt och religion i 600-talets Kina.

Under strecket
Publicerad

Porträtt av Wu Zetian från 1700-talet.

Foto: The Art Archive/REX/TT

”Hemligheten med att skaffa sig fiender är att gifta sig och att utse en arvtagare”, lyder en av drottning Kristinas aforismer. Wu Zetian, Kinas genom tiderna enda kvinnliga kejsare, skulle förmodligen ha hållit med henne. Wu, som föddes någon gång under början av 620-talet och avled år 705, har genom sin unika ställning blivit föremål för många myter och framhållits ömsom som monstruöst maktgalen, ömsom som tidig feminist. Nu har äntligen den första riktiga biografin över henne kommit på svenska i form av ”Himlens dotter. Historien om Kinas mäktigaste kvinna” av Bengt Pettersson (Natur & Kultur).

Inte mycket är känt om den blivande kejsarinnans barndom. Till och med det ursprungliga förnamnet Zhao är en gissning. Det man vet är att hennes far var en relativt högt uppsatt statstjänsteman och att även hennes mor kom från en betydelsefull familj. Vid 14 års ålder kallas hon till palatset som konkubin till Li Shimin – den kejsare som senare fick tempelnamnet Taizong – och utses till så kallad ”person med förmåga”, vilket innebär att hon förutom ett vackert utseende också anses besitta intellektuell begåvning.

Annons
Annons
Annons