Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Kommentar

Leif Petersen: Konjunkturen på väg normaliseras

Konjunkturen är på väg att normaliseras i Sverige. Det är slutsatsen av Konjunkturinstitutets kvartalsbarometer. Barometern backar marginellt i april men det bekräftar bilden av att konjunkturen kommit upp på stabilare mark. Och hushållens ökande optimism är positivt för detaljhandeln.

Under de föregående två månaderna har barometern ökat rejält och idag visar barometersiffrorna att de ligger kvar på en nivå som ligger kring det historiska snittet.

Tillväxten i svensk industri är ”ungefär normal” skriver KI (Konjunkturinstitutet).

Tidigare har en annan indikator, inköpschefsindex, visat upp svagare siffror vilket förvirrat bedömare. Men, som SEB skriver i ett kundbrev på morgonen, så omfattar KI:s barometrar fler små och medelstora företag som i större utsträckning är verksamma på hemmamarknaden. Det förklarar antagligen att KI:s barometer är mer positiv än inköpschefsindex.

Annons
X

Tillverkningsindustrins
barometersiffra ligger över det historiska snittet liksom byggsektorns.

Detaljhandeln har ökat rejält under början av året men ligger fortfarande klart under det historiska snittet. Positivt för detaljhandeln är att hushållens förväntningar stigit. De har blivit mer optimistiska om både den egna och landets ekonomi, det borgar för att de ökar sin konsumtion framöver

– Första kvartalet blir svagt, medan andra kvartalet blir starkare. Därmed inleds återhämtningen, även om vi fortfarande befinner oss i en lågkonjunktur säger KI:s chef Mats Dillén till TT.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Goda nyheter för svensk ekonomi således.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X