Konjunkturen och valåret ger mer i plånboken

Under valåret 2006 kommer konsumtionen i Sverige att öka. Så brukar det vara under valår. Det visar Skandiabanken i sin färska konjunkturprognos.

Under strecket
Publicerad
Annons

Under de senaste 35 åren har den privata konsumtionen ökar med i snitt 2,5 procent per år under valår men endast med 1,3 procent under icke-valår. Den offentliga konsumtionen har på motsvarande sätt ökat med i snitt 2,8 procent under valår och med 1,6 procent under icke-valår.
– Det finns undantag, men de åren förlorade den sittande regeringen makten, säger Sven-Arne Svensson, chefsekonom på Skandiabanken.

Han tror att nästa år blir ett normalt valår, det vill säga att konsumtionen ökar klart mer än under icke-valår. Skandiabanken räknar med att det kommer mer pengar till både hushåll och kommuner i höstbudgeten. Eftersom det är troligt att statsbudgeten kommer att visa ett klart lägre underskott i år än vad regeringen räknat med så anser de sig ha råd med detta.
Under förra året ökat tillväxten med hela 3,5 procent i Sverige. I år och 2006 blir tillväxten inte lika hög men ändå på bra nivå. Skandiabanken förutspår att bruttonationalprodukten (allt som produceras i landet) ökar med 2,6 procent under 2005 och 2,8 procent nästa år. Den svagare exportkonjunkturen är förklaringen. I år ersätts exporten med inhemsk konsumtion och investeringar som främsta drivkrafter i ekonomin.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons