Annons
X
Annons
X

Konjunkturen i Stockholm mattas av

Konjunkturen i Stockholm mattas av och värst drabbat är byggsektorn. Det visar Stockholms Handelskammares senaste konjunkturbarometer. Jobben växer framför allt inom tillverkningsindustrin och livsmedelshandeln.

Foto: SCANPIX

Enligt färska siffror från Handelskammaren tyder nu allt på att utsikterna för byggbranschen ser allt annat än ljusa ut. Branschen utvecklar sig mycket negativt och befinner sig nästan på en lika låg notering som när världsekonomin tvärnitade i slutet av 2008, skriver Handelskammaren i sin senaste konjunkturrapport.

• LÄS MER:
”Svagt år för byggbranschen”

– Det är mycket oroande att byggbranschen sackar efter i Stockholm. Huvudstadsregionen växer med två fullsatta SL-bussar varje dag och om takten på bostadsbyggandet försämras så riskerar det att slå hårt mot hela länet, säger Johan Treschow, ekonomisk expert på Stockholms Handelskammare.

Annons
X

Stockholmskonjunkturen mattas av och växer i långsammare takt än tidigare, under årets andra kvartal minskar den så kallade konjunkturindikatorn för länet från 18 till 8. För hela landet minskar indikatorn från 11 till -1. I den senaste Stockholmsbarometern hade läget för huvudstadsregionen förbättrats men nu ser skuldkrisen i Europa ut att ha satt spår.

En liten ljusglimt är möjligen att läget på arbetsmarknaden förbättrats något under perioden och enligt Handelskammarens förväntas jobbtillväxten i Stockholm fortsätta även under tredje kvartalet. De nya jobben väntas främst växa inom tillverkningsindustrin och livsmedelshandeln. För första gången på över två år minskar däremot antalet nyanställningar inom byggindustrin.

Orderstocken för byggindustrin faller och utsikterna för byggsektorn är enligt rapporten negativa också på ett års sikt.

De branscher som växer snabbast i Stockholms län är databranschen, tillverkningsindustrin och livsmedelshandeln. Byggindustrin och handeln med motorfordon minskar istället kraftigt, enligt rapporten.

• LÄS OCKSÅ:
”Rekryteringsboom väntas för handeln”

• LÄS OCKSÅ:
”Här är jobbchanserna störst”

Annons
Annons
X
Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X