Kongressvalet tufft för Obama

I helgen ordnas det ”Yes, we can”-partyn och idag håller president Barack Obama massmöte i Philadelphia för att locka ut väljare som röstade på honom 2008. Väljarna har inte alls visat samma ­entusiasm för kongressvalen där demokraterna ligger illa till.

Under strecket
Publicerad
Annons

Opinionsundersökningar tyder på att de som verkligen tänker bege sig till vallokalerna lutar åt att rösta på republikanska kandidater, vilket enligt institutet Pew beror på att den så viktiga gruppen ”oberoende väljare” överger demokraterna. De tänker ”rösta bort partiet som sitter vid makten” en tredje gång, konstaterar Pew-forskarna. Om man däremot ser till samtliga väljare väger det tämligen jämnt.

Det finns, förstås, en joker i år, nämligen den så kallade Tea party-rörelsen som i sig inte är så enad som det ibland framstår. I en annan färsk enkät från nämnda Pew framgår att 42 procent inte tänker rösta på kandidater som backas upp av rörelsens gudmor Sarah Palin. Vidare tyder reportage från enskilda delstater på att Tea party-kandida- terna stött sig med det republikanska etablissemanget alternativt tonat ner Tea party-krav som inte nödvändigtvis stöds i bredare väljarlager – som att ändra pensionsåldern och lägga ner utbildningsdepartementet.

Annons
Annons
Annons