Konflikttomater i svenska butiker

Grönsaker som uppges komma från Marocko har i själva verket odlats i det ockuperade Västsahara, enligt en ny rapport. De nya EU-handelsavtal som snart träder i kraft riskerar öka denna export av stulna livsmedel, skriver Anna Nilsson, Emmaus Stockholm och Erik Hagen, Western Sahara Resource Watch.

Under strecket
Publicerad

Livsmedelskedjor som inte vill bidra till att legitimera ockupationen av Västsahara bör omgående sluta köpa in tomater från Marocko, enligt artikelförfattarna.

Foto: DRAGO PRVULOVIC/SCANPIX
Annons

I dag publiceras en ny rapport som visar att tomater som uppges komma från Marocko i själva verket odlas på områden som tillhör det ockuperade Västsahara. Inkomsterna och sysselsättningen som de rika naturtillgångarna genererar kommer endast ockupationsmakten Marocko till del, och förnyade handelsavtal med EU gör att stora mängder konflikttomater riskerar säljas i svenska grönsaksdiskar. Livsmedelskedjor som inte vill bidra till att legitimera ockupationen av Västsahara bör omgående sluta köpa in tomater från Marocko. Politiker som vill ta ansvar för att befria Afrikas sista koloni måste verka för att riva upp handelsavtal med Marocko som inte tydligt utesluter Västsahara.

Den första juli i år förväntas ett nytt handelsavtal mellan EU och Marocko träda i kraft där marockanska varor enklare och billigare ska kunna levereras till europeiska konsumenter. Den nya rapporten som vi från Emmaus Stockholm och Western Sahara Research Watch presenterar i dag visar att frukt och grönsaker som stulits från Västsaharas befolkning väller in över gränsen till Europa. Konsumenterna tror att de äter etiskt försvarbara tomater eller meloner från Marocko, men i själva verket är det livsmedel som stulits från Västsaharas befolkning.

Annons
Annons
Annons