Annons
X
Annons
X

Konfliktförberedelser in i slutfasen

Det går trögt i industrins avtalsförhandlingar. Medlarna skjuter än en gång upp det planerade slutbudet. Men ett hinder är undanröjt, sedan LO och Svenskt Näringsliv enats om ett nytt försäkringsavtal. Samtidigt går fackens konfliktförberedelser in i slutfasen.

Natten till torsdagen går avtalen inom industrin och därmed fredsplikten ut. Men parterna står mycket långt från varandra och industrins opartiska ordförande, opo, har svårt att komma fram till ett slutbud som både fack och arbetsgivare kan acceptera.

Enligt den ursprungliga tidsplanen skulle parterna få slutbudet i fredags, men dagen innan meddelade opo att det i stället skulle ske idag måndag.

Under helgen har opo haft en rad kontakter med parterna, men motsättningarna är uppenbarligen fortfarande stora.

Annons
X

– Nu säger de att slutbudet kommer i morgon tisdag. Vi kanske vet mer om tidsplanen i eftermiddag. Det blir med all säkerhet fortsatta kontakter med opo idag, säger Lars Ankarfjäll, informationsombudsman på IF Metall.

Opos första bud var ett avtal på 22 månader och löneökningar på 3,2 procent. Det förkastades helt av facken som alltför lågt, medan arbetsgivarna ansåg att löneökningarna var för stora. Facken inom industrin har krävt att lönerna ökar med 3,7 procent på ett år.

Efter det första budet har Teknikarbetsgivarna enligt uppgifter till SvD Näringsliv föreslagit ett avtal på 10 månader med löneökningar i nivå med krisavtalen 2010. Facken har reagerat starkt och förberedelserna för konflikt pågår nu runt om i landet.

– Jag sitter just i ett möte med konfliktkommittén, säger Lars Ankarfjäll på IF Metall. Även i Göteborg genomförs idag en konferens där man ska gå igenom konfliktförberedelser med klubbarna.

Konfliktkommittén är det organ inom IF Metall som tar över ledningen vid en konflikt. Kommittén leds av avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Den senaste konflikten för IF Metall var 1995, då förbundet genomförde en blockad mot övertid och nyanställningar.

Ett hinder för nya avtal inom industrin verkar ändå nu vara undanröjt. LO har villkorat de nya avtalen med att en uppgörelse först måste vara klar med Svenskt Näringsliv om avtalsförsäkringarna, där facket har krävt en rad förbättringar.

Nu finns ett förslag till ett nytt försäkringsavtal och LO-styrelsen har kallats in idag för att ta ställning till uppgörelsen. Styrelsen rekommenderas att säga ja, enligt ett pressmeddelande. Det nya avtalet ska enligt planerna presenteras vid en presskonferens klockan 14.

Men fortfarande återstår det för industrins medlare att sy ihop ett slutbud med nya löner och villkor för omkring en halv miljon anställda inom industrin. De nya avtalen måste vara klara senast vid midnatt natten till den 1 december.

– Det ser ut att det bli en lång onsdag, konstaterar Lars Ankarfjäll på IF Metall.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X