Konflikterna försvinner inte Bush påminner om vad EU står för

Under strecket
Publicerad
Annons

2
I en opinionsundersökning inför president George W Bushs Europaresa framgick det att fler tyskar kände förtroende för den ryske president Vladimir Putin än Bush. 29 procent för Putin mot 24 procent för Bush. Tydligare än så kan det inte illustreras att någonstans har något gått allvarligt fel. Den stora frågan inför de två presidenternas möte i Bratislava i torsdags var hur starkt Bush skulle kritisera Putins auktoritära politik. I Freedom House årsrapport för 2005 konstateras att Ryssland numera åter ingår i gruppen av stater som betecknas som icke fria.
Exakt hur orden föll vet vi inte, men på den efterföljande presskonferensen var president Bush glasklar i sin kritik. Politiken för frihet och demokrati omfattar också Ryssland. Putin tvingades för sin del att bekänna sig till den demokratiska ordningen. Det är viktigt att Bush, också för politikens trovärdighet på andra håll, inte släpper taget, och att han lägger åtgärder bakom orden. Men det skulle också vara på sin plats om den amerikanske
presidenten fick ett mer kraftfullt understöd från EU:s egna stormakter än de halvkvädna visor som gäller för dagen. Det skulle också vara välgörande för alla Bushätande européer. Trots allt är EU:s värdegrund densamma som ligger till grund för Bushs demokratipolitik.

Annons
Annons
Annons