”Konflikten står mellan konsumtion och miljö”

Påståendet att ökad tillväxt i skogen i alla situationer skulle leda till klimatnytta saknar vetenskapligt stöd. I själva verket måste användningen av naturresurser minska på alla fronter för att vi ska lyckas nå en långsiktigt hållbar framtid för mänskligheten. Det skriver flera debattörer i en replik.

Under strecket
Publicerad

Hela samhällets framtid och resursanvändning måste diskuteras, men vi tycker inte att SLU-professorerna verkar villiga att ta det greppet, skriver artikelförfattarna.

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Annons

Fem SLU-professorer skriver på SvD Debatt att de krav som ställs på hur vi brukar skogen inte alla går att uppfylla samtidigt.

Vi håller med – det går inte att hugga skogen och ha den kvar! Men när de skriver ”Ingen tycks vilja diskutera att skogen inte verkar räcka till för alla nyttigheter som vi i ökad omfattning vill att den ska leverera” bortser de från åratals av offentlig skogsdebatt om just detta. De bortser även från den vetenskapliga litteraturen. Till exempel innehåller en vetenskaplig artikel från 2015 med titeln ”The Swedish forestry model: More of everything?” med huvudförfattare från Luleå tekniska universitet precis den sorts analys som SLU-professorerna efterfrågar.

Annons
Annons
Annons