Lisbeth Lindeborg:Konflikten om Falklandsöarna ännu inte löst

ÖM PUNKT. 30 år efter Falklandskriget är meningarna fortfarande delade om ögruppens rättmätiga tillhörighet. Att det ännu råder oklarhet kring varför britterna sänkte kryssaren Belgrano efter att den argentinska juntan accepterat deras fredsförslag hjälper knappast situationen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Den argentinska kryssaren General Belgrano sjunker, den 1 maj 1982.

Foto: AP
Annons

Det är dag 29 i den väpnade konflikten om Falklandsöarna mellan Argentina och Storbritannien – söndagen den 2 maj 1982. I södra Atlantens farvatten mellan grundet Burdwood Bank söder om de brittiska Falklandsöarna och Argentinas sydspets Eldslandet är den argentinska kryssaren General Belgrano, med en besättning på 1 138 man, på väg mot sin hemmahamn Ushuaia. Under natten har Belgranos kapten Hector Bonzo och de två eskorterande jagarna, Piedra Buena och Hipolito Bouchard, fått order om att öka avståndet till den brittiska militära undantagszonen kring ögruppen.

Det är en kall och stormig dag med kraftig sjögång och med 10–13 knops fart tvingas den nästan halvsekelgamla kryssaren inta en sicksack-kurs för att motverka orkanbyarna. Vad Bonzo och hans officerare inte vet är att de i 36 timmar observerats och förföljts av den brittiska atomubåten HMS Conqueror. Dess kapten Christopher Wreford-Brown är förbryllad över Belgranos egendomliga kurs och frågar sig om den är militärt betingad eller om den beror på vädret. Han rapporterar till amiralitetet i London för vidare instruktioner.

Annons
Annons
Annons