Annons

Konduktören tas ur tjänst

Den konduktör som på tisdagskvällen avvisade en 11-åring flicka från ett tåg mellan Örebro och Göteborg har i dag tagits ur tjänst.

Under strecket
Publicerad

– Hon mår inte så bra själv och så tänkte vi att det kunde vara lämpligt med tanke på det som hänt, säger Dag Rosander, presschef på SJ.

Konduktören kommer nu att intervjuas i ett försök att ta reda på exakt vad som skedde när flickan tvingades lämna tåget på tisdagskvällen.

– Efter det så får man väl se hur man ska gå vidare, säger Dag Rosander, som menar att det finns rutiner kring hur man ska hantera personer som saknar giltig biljett som säger att man inte bör avvisa personer som är yngre än 15 år.

– Vi har regler som beskriver sådana här situationer men ännu viktigare är att man har bra omdöme. Om man har en minderårig ombord som saknar färdbevis eller biljett måste man vara väldigt uppmärksam och känslig innan man avvisar någon.

I det fall att en minderårig skulle sakna biljett försöker man vanligtvis enligt Dag Rosander lösa situationen genom att kontakta familjen.

– Det brukar fungera bra och det är alldeles uppenbart att så här ska det inte gå till. Det vi gör nu är att försöka hjälpa polisen att se till att flickan kommer tillrätta. Sedan kommer vi också försöka komma i kontakt med flickan så vi kan be om ursäkt och se till att hon får en bra kompensation.

Vad skulle det kunna vara?

– Det är för tidigt att säga. Förhoppningsvis något hon känner sig tillfreds med.

På längre sikt kommer man enligt Rosander att se över rutinerna.

– Innan den här månaden är slut kommer vi har gjort en omfattade information till vår ombordpersonal så att de vet exakt vad de ska göra för att det här inte ska hända igen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons