Konduktör viktigare än direktör

Just nu är det mest direktörer och försäljare använder mobilen för e-post och för att nå sina datasystem. Men det är egentligen en rätt ointressant grupp. Den stora förändringen blir när allt från konduktörer till anställda i hemtjänsten börjar använda mobilen för data.

Under strecket
Publicerad
Annons

- Då får vi en it-fiering av helt nya och väldigt stora grupper. I praktiken blir det första gången många av dem får tillgång till något slags dator i sitt jobb. Det blir en väldigt stor förändring som vi kommer att se under de närmaste 6-18 månaderna.
Det säger Henrik Tang Hedegaard som är nordisk chef för it-företaget IBM:s programvaror.
Eftersom han är dansk tar han gärna upp DSB:s, Danmarks SJ, projekt med att utrusta konduktörer och lokförare med trådlösa apparater som klarar både intern kommunikation och biljettförsäljning.
Eller berättar om hur olika kommuner prövar att utrusta exempelvis de anställda inom hemtjänsten med handdatorlika mobiler som gör att de alltid har den senaste informationen om patienter och gamla med sig.

– Här pratar vi om företag och verksamheter som har väldigt många anställda. Det är något helt annat än att en vd får sin e-post i mobilen, säger Henrik Tang Hedegaard.
Att IBM intresserar sig för det här området är naturligtvis ingen tillfällighet. Även om mobilerna i dag
nästan bara används för vanliga samtal så väntas den mobila datatrafiken öka snabbt framöver.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons