Kondorerna häckar åter i Grand Canyon

Under strecket
Publicerad
Annons

Att sammanfatta intrycken från ett par försommarveckor på motorvägar och vandringsleder i Arizona, Utah och Colorado låter sig inte göras i en handvändning. Så mycket kan dock sägas att besökaren blir på strålande gott humör av mötet med landskapet, som är makalöst vackert, och med amerikanerna, vilkas entusiasm och självuppoffrande välvilja går utöver
det mesta.
Just energin i det som kan kallas de uppkavlade ärmarnas kultur är exempelvis påtaglig i de senaste decenniernas försök att rädda en hotad fågelart - den kaliforniska kondoren - som jag en brännhet eftermiddag hade lyckan att se sväva i rymden högt över Grand Canyon. Detta väckte i sin tur en fundering om amerikansk forskningspolitik, och svensk.

Den kaliforniska kondoren, vars vingbredd är närmare tre meter, existerade år 1982 i totalt 22 exemplar. Nu finns 247, och antalet växer stadigt. Mot alla odds lyckades man rädda arten och om detta projekt, som började med att alla kondorer fångades in, skulle jag kunna tala länge om utrymme funnes.
Fast nu nöjer jag mig med att notera två saker: att finansieringen är helt igenom privat samt att en betydande del av arbetsinsatserna är ideella. Man ställer upp. Och hugger i.
Det vore mig främmande att falla in i kören av stundtals devota hyllningar av amerikansk entreprenörsanda och marknadsanarki, men i det här fallet kan jag bara inte låta bli, trots intrycket av USA som ett enda stort scoutläger. Eller kanske just därför. Effektiviteten är hög, resultatet aktningsvärt. Kondorerna häckar åter i Grand Canyon.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons