Annons

Synnöve Clason:Kondomkungen Fromms uppgång och fall

Judiske Julius Fromm upplevde 1900-talets dubbelhet. Som kondomfabrikant kunde han bygga ett imperium på den friare sexualitet som grydde – han gjorde säkert sex anständigt. Men hans livsverk togs hastigt ifrån honom av det barbariska Nazityskland.

Under strecket
Publicerad

Till modernitetens historia hör drömmen om en befriad sexualitet. Under 1900-talet satte utvecklingen av tekniska hjälpmedel för att förhindra oönskade havandeskap inom och utom äktenskapet fart. Gummikondomen innebar en revolution när den under mellankrigstiden blev tillgänglig för de stora massorna.

Vägen till den smidiga industriprodukten hade varit lång. Förutsättningen för framställningen var vulkaniseringen av gummit, en uppfinning som gjordes redan 1839 av amerikanen Charles Goodyear. Saften från gummiträdet blandades med svavel och hettades upp till en massa som blev både elastisk och stark. Av detta började man framställa regnrockar och skor och inte minst däck. I USA experimenterade man också med preventivmedel och snart blev rubber synonym för kondom. Men produkten liknade mest cykelslangar med klumpig söm och omsättningen förblev låg. Det verkliga genombrottet kom med den så kallade dopptekniken. Men också denna tog tid att förädla. Sannolikt blev genombrottsåret för Goodyears ingenjörer 1901, därefter vidtog den långa vägen till en industriprodukt som höll måttet. Racet hade börjat.

Annons
Annons
Annons