Annons
Recension

Männen med rosa triangelKoncentrationsläger långt ifrån Pride

LÅNGT IFRÅN PRIDE De homosexuella männen stod längst ner i hierarkin i Tredje rikets koncentrationsläger. Elise Karlsson har läst pseudonymen Heinz Hegers vittnesskildring och finner obligatorisk läsning som är fortfarande är aktuell.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

I Österrike var det straffbart med homosexuella handlingar och efter Anschluss skickades många dömda till koncentrationsläger i stället för till fängelse.

Bild 1 av 2

I juni hölls Wiens årliga Pridefestival, för första gången centralt placerat i staden.

Foto: ALEXANDER KLEIN/AFPBild 2 av 2

Det är juni i Wien och jag och min flickvän promenerar omkring i sommarvärmen. Det är Pridevecka, men det märks inte så mycket, utöver de regnbågsflaggor som pryder bussar och spårvagnar. Ett litet Prideområde finns uppbyggt, med tältföreläsningar, snabbmat, karaoke och solstolar. Den lättsamma feststämningen kontrasterar väldigt mot omgivningarna: för första gången är man placerade centralt i Wien, på det symboltyngda Heldenplatz.

Det var här Adolf Hitler i mars 1938 höll tal för de österrikiska medborgare som just blivit hans undersåtar vid Anschluss. Talet är ökänt, inte minst för det jublande mottagande Wienborna gav det. Österrike hade blivit Ostmark, och Wien gick från mångkulturell världsmetropol till strikt lydande nationalsocialistisk stad. Både de som nazisterna ansåg rasmässigt underlägsna och andra mindre önskvärda element skulle försvinna ur stadsbilden.

Annons
Annons
Annons