Kön och kroppslighet utan skygglappar

Femininitet diskuteras livligt i serietecknandet, där gullighet och flickrumsestetik blandas med ilska, skam och groteskerier. Liv Strömquists ”Kunskapens frukt”, som kretsar kring synen på det kvinnliga könsorganet, ingår i ett feministiskt folkbildningsprojekt.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Ur ”Kunskapens frukt”.

Foto: ILL: LIV STRÖMQUIST
Annons

”Amen ärligt talat vet jag inte om jag PALLAR att ha kontakt med dom!! Dom verkar så himla underutvecklade!! Har du sett bilden? De kan liksom inte ens rita en helt vanlig VULVA!!! Tror du då att de kan föra ett hyfsat intressant samtal?!”.

Så säger en utomjording till en annan i Liv Strömquists ”Kunskapens frukt” (Ordfront) apropå varför de ännu inte svarat på det meddelande som rymdsonden Pioneer 1972 sände ut med information om mänskligheten och livet på jorden. Avbildade finns en person med kort hår och penis och en person med långt hår, bröst och vad jag skulle kalla en barbiefitta. Från början fanns ett streck som skulle antyda vulvan men det suddades bort för att inte Nasas ledning och eventuella rymdvarelser skulle känna sig obekväma.

Annons
Annons
Annons