Annons
X
Annons
X

Kompromiss klar - i elfte timmen

Strax efter det att Tokyobörsen öppnat meddelade USA:s president Barack Obama att republikaner och demokrater nått en överenskommelse om att minska budgetunderskottet och höja skuldtaket.

Av AFP, Reuters, TT
(uppdaterad)
[object Object]
Talman John Boehner, President Obama och Demokraternas ledare i Senaten Harry Reid. Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS

– Jag vill meddela att ledare från båda partierna och båda kamrarna har nått en överenskommelse som kommer att minska underskottet och undvika att vi tvingas ställa in betalningarna, vilket skulle ha haft en förödande effekt på vår ekonomi, sade Obama i en kommentar.

Men än är inte krisen över. Först måste förslaget godkännas, både i representanthuset och i senaten.

Obama manade därför både republikaner och demokrater att rösta ja till förslaget, som ska presenteras av båda parter under måndagen.

Annons
X

Budgetkrisen ska lösas i två steg. I det första höjs skuldtaket med 900 miljarder dollar samtidigt som nedskärningar i statsbudgeten för 917 miljarder dollar genomförs. Därefter är det upp till en kommitté av kongressledamöter att komma med förslag om nedskärningar på ytterligare 1 500 miljarder dollar. Besparingarna ska ske över en tioårsperiod, enligt CNN.

I uppgörelsen finns inga skattehöjningar.

Om kongressen inte kan fatta beslut om de föreslagna nedskärningarna i steg två senast vid årsskiftet aktiveras ett automatiskt sparprogram som bland annat slår mot sjukförsäkringssystemet och försvaret.

Senaten väntas rösta om kompromissförslaget under eftermiddagen, amerikansk tid. Enligt CNN finns det en överhängande risk att republikanska senatorer som motsätter sig förslaget försöker fördröja omröstningen genom en så kallad filibuster, det vill säga att hålla extremt långa anföranden för att förhindra en omröstning.

Men en filibuster kan stoppas av tre femtedelar av senaten. Om så sker och förslaget röstas igenom i senaten kan det gå vidare till representanthuset redan under kvällen. Det är där den stora striden väntas stå eftersom stora grupper av både demokrater och republikaner sagt att de kommer att rösta emot, skriver Washington Post. Det hänger därför på om de båda partiernas respektive ledare i representanthuset, John Boehner (R) och Nancy Pelosi (D), kan få med sig tillräckligt många ledamöter.

Knut Hallberg, analytiker på Swedbank, tycker att den amerikanska överenskommelsen om höjningen av skuldtaket är positiv, åtminstone för stunden.

– Det mest positiva är att skuldtaket kommer att höjas så pass mycket så att det inte blir något problem på drygt ett år och därmed räcker över valet 2012, så det blir lite arbetsro, säger han.

Osäkerheten kring besparingarnas innehåll kvarstår dock då en kommitté med representanter för både demokrater och republikaner ska komma överens om vad den ena delen av sparpaketet ska bestå av.

– Där kan man tänka sig att det blir segslitna diskussioner, säger han.

Och på sikt väntar en långsam amerikansk återhämtning, spår Hallberg, med åtstramningar från staten och myndigheterna och medborgare som håller hårdare i plånboken.

– Vi får nog rätta oss in i att USA kommer att ha en betydligt måttligare tillväxt än 2006 och 2007, och då får vi hanka oss fram ändå i världsekonomin, säger han.

Han tror också att det fortfarande finns en risk för att USA får sitt kreditbetyg, som nu är i toppklass, sänkt. En nedgradering skulle innebära att amerikanska statens upplåningskostnader stiger, vilket skulle tynga den redan hårt ansatta ekonomin ytterligare. Han tror också att det kommer att krävas ytterligare åtgärder på sikt, vilka innefattar skattehöjningar.

Bilden av den amerikanska ekonomin blev än mörkare i fredags, då amerikanska tillväxtsiffror för årets andra kvartal publicerades som var betydligt svagare än väntat. Samtidigt reviderades statistiken över tillväxten under årets första kvartal ned.

– Det var riktigt bedrövliga siffror. Mycket talar för att det blir en seg återhämtning, säger Hallberg och tillägger att banken kommer att dra ned sin tillväxtprognos för USA.

Han är också skeptisk till att Asien kan ersätta USA som draglok för världsekonomin.

– Mycket av deras välstånd och tillväxt har kommit av att de har exporterat till USA.

Kinas arbete att ställa om ekonomin till att bli mer driven av inhemsk konsumtion än av export går heller inte över en natt, säger Hallberg.

Republikanerna vann mest

Både Republikanerna och Demokraterna försöker framstå som vinnare i kompromissen. Sanningen är att båda sidor tvingats till eftergifter för att nå en överenskommelse.

– Sakmässigt har Republikanerna vunnit mest. De har fått ett avtal som innebär kraftiga nedskärningar utan skattehöjningar, säger Jan Hallenberg, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet och Försvarshögskolan.

För bara en vecka sedan sade president Barack Obama att han inte tänkte gå med på nedskärningar utan skattehöjningar.

– Men Obama har ändå inte förlorat fullständigt. Uppgörelsen innebär att det här inte kommer upp i kongressen igen under valåret. Därför står han friare i valrörelsen och kan slå stenhårt mot Republikanerna för nedskärningarna.

– Många amerikaner är också nöjda med att det äntligen fattats ett beslut. Det hade varit katastrof för Obama annars.

Hallenberg tror att förslaget kommer att godkännas i både senaten och representanthuset.

– I en senaten av en överväldigande majoritet. I representanthuset kommer vänsterdemokraterna säga att det är för mycket nedskärningar och inga skattehöjningar och inte acceptera det. Och ett antal extrema republikaner kommer att säga att det är för lite nedskärningar.

Washington TT-AFP-Reuters

Annons
Annons
X

Talman John Boehner, President Obama och Demokraternas ledare i Senaten Harry Reid.

Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X