Annons
X
Annons
X

”Kompromat” – rysk taktik för utpressning

Den ryska termen kallas ”kompromat”. Uttrycket beskriver den utstuderade taktiken att samla in besvärande uppgifter i syfte att skaffa sig hållhakar på betydelsefulla personer. Det som Donald Trump påstås ha blivit utsatt för.

– Det är så det går till, säger Lars Nicander, chef på Försvarshögskolan.

USA:s nye president
FSB:s högkvarter i Moskva.
FSB:s högkvarter i Moskva. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP

De dokument som CNN avslöjat existensen av uppges vara framtagna av FSB; underrättelsetjänsten i Ryssland som sedan 2004 är direkt underställd landets president.

FBI eller CIA har ännu inte verifierat innehållet i de 35 tättskrivna A4-papper som ska ha sitt ursprung från en brittisk MI 6-agent och innehålla anklagelser om Donald Trumps fleråriga och nära relation till Kreml.

– Att Ryssland skulle ha skaffat sig hållhakar på Trump är inte otroligt. Det är så det går till, säger Lars Nicander, chef för Centrum för asymmetriska hot och terrorismstudier vid Försvarshögskolan.

Annons
X

I en artikel i CNN understryks betydelsen av ”Kompromat” – besvärande uppgifter eller material som samlats för att användas mot någon.

Den tidigare brittiske ambassadören i Moskva, Tony Brenton, säger:

– Att underrättelsetjänsten samlar in komprometterande material är en välkänd taktik i Ryssland, säger Brenton.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vladimir Putin växte upp i den här miljön så det är helt normalt för honom att agera på det här sättet

  Brenton tillägger att taktiken är så välkänd att brittiska diplomater på väg till Ryssland alltid informeras noggrant om företeelsen i säkerhetsföredragningar.

  – Ryssland gör sannolikt samma sak med politiker från USA. Däremot tror jag att det är osannolikt att dessa dokument skulle komma västvärlden till känna, säger Tony Brenton.

  James Nixey, chef för det ryska och euroasiska programmet vid Chatham House (The Royal Institute of international affairs ) i London, säger att ”kompromat” av finansiell eller sexuell natur änd sedan Sovjettiden använts för att genera, avslöja eller få folk att lyda.

  Och att det var KGB, föregångaren till FSB, som var initiativtagare.

  – De flesta människor som besökt Ryssland med någon form av kommersiell eller politisk betydelse har en dossier på sig. Sånt här görs även på andra ställen, men det används inte med samma betydelse som i Ryssland, säger James Nixey.

  Igor Sutyagin, researcher vid Londons Royal United Services Institute, säger att för att förstå ”kompromat” måste man sätta sig in i Rysslands politiska kultur.

  – Det är standard att ryska politiker samlar in ”kompromat” på alla medlemmar av den inre cirkeln, det är en fråga om överlevnad. Det är fullt normalt. Vladimir Putin växte upp i den här miljön så det är helt normalt för honom att agera på det här sättet, att samla ”kompromat”, säger Igor Sutyagin.

  Bevis på detta ljusskygga sätt att skaffa sig kontroll över personer, så kallade ”honey traps”, finns till beskådande i Estlands huvudstad Tallinn där de finska ägarna av det tidigare Intourist-hotellet gjort ett museum av den avlyssningsapparatur och kameror som användes under Sovjettiden.

  60-talet av hotellets totalt 423 rum ska ha varit reserverade för speciellt intressanta personer som utländska affärsmän. Enligt New York Times ska KGB ha kontrollerat de prostituerade kvinnor som fanns på hotellet och ska även ha jagat iväg andra kvinnor som inte blivit officiellt godkända för verksamheten.

  Annons

  FSB:s högkvarter i Moskva.

  Foto: Alexander Zemlianichenko/AP Bild 1 av 2

  Vladimir Putin.

  Foto: Alexei Druzhinin/AP Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X